Bulharsko - Mavrud a Gamza
Celkem cca 62.790 ha vinic, roční produkce cca 2 miliony hl
Vinohradnictví a vinařství mají v Bulharsku hluboké tradice, sahající až do antických dob, kdy Thrákové, jeden z nejstarších národů, obývajících evropský kontinent, vyzdvihli vinařství na kultovní úroveň.
Donedávna státní vinařské závody jsou v současné době zprivatizovány a vstupem zahraničního kapitálu bylo získáno dostatečné množství prostředků pro nákup nových technologií a restrukturalizaci osazení vinné révy. Toto se týká především vysazování „ověřených“ odrůd jako Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Traminer, Muscat Ottonel a další.
Zvláštní pozornost je věnována i tradičním místním odrůdám, jakými jsou modré Mavrud, Melnik, Gamza, Pamid a bílé Dimiat a Misket.
Dále v Bulharsku došlo i k transformaci právního prostředí, kdy nová legislativní úprava v této oblasti je vytvořena podle vzoru francouzského systému kontroly a značení. Podle nové mapy vinařských oblastí je Bulharsko rozdělené na 5 hlavních oblastí:
1. Podunajská nížina (Severní vinařská oblast)
Typické mírně kontinentální podnebí s teplým létem a mnoho slunečních dnů. Oblast zahrnuje tři podoblasti:
Západní část – zde najdeme převážně bílé odrůdy Rkaciteli, Vracanský misket, Tamjanka a modré odrůdy Gamza, Cabernet Sauvignon, Merlot a Senzo.
Centrální část – zde se pěstují bílé odrůdy Aligoté, Rkaciteli, Muscat Ottonel, Dimiat a modré odrůdy Gamza, Cabernet sauvignon a Merlot. Vyrábí se zde stolní a dezertní vína, jakož i produkty pro šumivá a vysoce jakostní červená vína. Zdejší vína se vyznačují ovocnou vůní, harmonickou chutí a intenzivní barvou.
Východní část – zde převažují bílé odrůdy Rkaciteli, Muscat Ottonel a modré odrůdy Cabernet sauvignon, Merlot a Senzo.
2. Pobřeží Černého moře (Východní vinařská oblast)
Oblast zahrnuje pohoří Ludogorie, náhorní rovinu Dobrudža a území podél černomořského pobřeží (pás o šířce 25-30 km). Typické jsou středně propustné černozemní, jakož i šedé lesní a aluviální půdy podél řeky Kamcie. Průměrné množství srážek je 580 mm a ve vegetačním období 370 mm. Vegetace trvá přibližně 210 dnů - začíná přibližně v polovině dubna a končí v polovině listopadu. Průměrná teplota v červenci a srpnu je 21-22°C. S nadmořskou výškou 200-250 m a mírným kontinentálním podnebím je tato oblast výjimečně vhodná pro pěstování bílých odrůd vinné révy.
3. Údolí růží (Sub balkánská vinařská oblast)
S nadmořskou výškou 250 m a ročními srážkami 550-600 mm se rozprostírá na jih od Staré Planiny. Půdní a klimatické podmínky (převážně písčitá a jílovitá půda, mírná zima a chladné léto) jsou velmi příznivé pro pěstování vinné révy, navíc je tato oblast ekologicky čistá. Vinice se rozkládají na jižních svazích Staré planiny a v údolí mezi ní a pohořím Sredna Gora. Hlavními odrůdami, z kterých se vyrábí bílá vína jsou Červený Misket (Muškát), Muscat Ottonel, Chardonnay, Riesling a Ugni Blanc, a z modrých odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Pamid.
4. Thrácká nížina (Jižní vinařská oblast)
Vyznačuje se zvlášť příznivými klimatickými podmínkami, které jsou jedním z hlavních předpokladů pro intenzivní rozvoj vinohradnictví. Podnebí je mírně kontinentální, s poměrně teplou a dlouhou zimou a horkým létem (průměrná denní teplota v červenci je cca 23-25°C). Ve vegetačním období je průměrné množství srážek cca 230 mm a cca 160 slunečních dnů. Tyto příznivé klimatické podmínky spolu s úrodnou černozemní a aluviální půdou vytvářejí podmínky pro pěstování ceněné a vzácné, typicky bulharské odrůdy Mavrud, z které se vyrábí vysoce jakostní vína, vyznačující se intenzivní rubínově červenou barvou, velmi dobře vyváženým poměrem kyselin a tříslovin a velmi dobrým potenciálem stárnutí.
5. Údolí řeky Strumy (Jihozápadní vinařská oblast)
Ačkoliv není příliš rozsáhlá, vyznačuje se některými specifickými klimatickými podmínkami, podobnými středomořským oblastem. V údolí řeky Strumy se pěstuje místní odrůda - Široka Melniška, z které se získávají polosuchá vína. Kromě místních odrůd jsou zde rozšířené i odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot a Pamid. Vína z těchto odrůd se vyznačují plnou chutí, s teplým jižním nádechem.