Le Marche a Verdicchio dei Castelli di Jesi
Le Marche je vinařský region ve střední Itálii, který na západu ohraničují Apeniny a na východu Jaderské moře. Vinařské dědictví Le Marche je staré tisíce let a bylo ovlivněno mimo jiné Etrusky, Římany a Lombarďany. Přítomnost těchto kultur částečně vysvětluje šíři vinařských stylů v regionu.
Vinice pokrývají přibližně 25 000 hektarů a produkují téměř dva miliony hektolitrů vína ročně. Většina se prodává jako Vino di Tavola (stolní víno), nebo jako Indicazione Geografica Tipica (IGT) Marche. Zhruba 20 % produkce se prodává jako DOC (15 obl.), nebo DOCG (4 obl.).
Oblast Le Marche má řadu podoblastí, které jsou vhodné pro pěstování vinné révy. Zvlněné pobřežní kopce kolem Ancony, vliv Apenin, Jadranu a řek v regionu (Metauro, Potenza, Tronto a Nera) vytváří různé podnebí v Le Marche. Jílovité a vápencové půdy přispívají k výraznému terroiru a liší se podle charakteristické topografie regionu.
Le Marche je vinařský region známý především bílými víny Trebbiano a Verdicchio. Nejlepší Verdicchia se nacházejí v DOCG Verdicchio dei Castelli di Jesi a Verdicchio di Matelica. Tato svěží bílá vína se vyznačují živou kyselinkou a jemným bylinným podtónem a jsou vynikající k Brodetto di Pesce, (rybí polévka s mořskými plody).
Dalším pozoruhodným bílým vínem z Marche je Bianchello del Metauro, vyrobené z hroznů Bianchello (Biancame) pěstovaných kolem údolí řeky Matauro. Mezi další široce vysázené bílé odrůdy patří Runot Bianco, Malvasia Toscana a Pecorino.
Nejlepší červená vína z Le Marche jsou vyrobena z hroznů Montepulciano, nebo Sangiovese. Dále se pěstují odrůdy Ciliegiolo, Pinot Nero, Lacrima di Morro a zejména Vernaccia Nero (Vernaccia di Serrapetrona DOCG).