Provence

Provence se rozprostírá na jihovýchodě Francie mezi ústím řeky Rhôny a italskými hranicemi. Na jihu je ohraničená Středozemním mořem a na severu předhůřím jižních Alp. Provence - oblasti
Réva se zde pěstuje na cca 26.000 ha půdy. Zimy a jara jsou zde mírná, léta horká a podzimy bývají dlouhé a slunečné. Půda je nejčastěji složena z písku a červeného pískovce. 80% vinic nese označení Côtes de Provence AOC, ročně se zde vyprodukuje cca 1.000.000hl vína, z čehož je asi 60% růžových, 35% červených a pouhých 5% bílých vín.

 

Bellet – Pouhých 50 ha na chladných úbočích předhůří Alp je vhodných pro pěstování svěžích, aromatických bílých vín (převážně z odrůdy Vermentino), které se však většinou stihnou místně zkonzumovat.

Côtes de Provence – Díky své rozloze (20.000 ha) a různorodé topografii i klimatu extrémně nesourodá apelace. 80 % její produkce tvoří rosé (Cinsaut, Grenache), dále červené směsky (Syrah, Cabernet Sauvignon, Mourvèdre).

Coteaux Varois – Pěstované odrůdy podobné jako v Côtes de Provence, rozdíl je jen v poloze vinohradů, které jsou ve vnitrozemí daleko od pobřeží, ve větších výškách a tedy v chladnějších teplotách, které dělají vína intenzivnějšími.

Bandol – Zdejší vinohrady tvoří terasovitý amfiteátr, shlížející na Středozemní moře s převýšením až 400 m. Nejvíce se zde vyrábí rosé a červené ocelové tříslovinové víno s bylinnými nuancemi a dobrým potenciálem zrání.

Cassis – 175 ha vinic, postupně ustupujících městskému rozvoji. Vyrábějí se zde hlavně bílá vína, která jsou svěží, ale s nízkou kyselinou – povětšinou se zkonzumují místně.

Palette – Zvláštností této apelace (35 ha) je charakteristická vápenatá půda (calcaire de Langesse) a její vína, kterým prospívá zrání v lahvích.

Coteaux d´Aix en Provence – 3.500 ha vinic v nadmořské výšce 0 až 400 m produkuje převážně rosé (55 %) a červené víno (40 %). Povolena je zde široká škála odrůd včetně Cabernetu Sauvignon, Mourvèdru a Counois.

Les Baux de Provence – Vinice se nacházejí v předhůří hor Alpilles a kromě Cabernetu Sauvignon, jehož smí být ve víně maximálně 20 %, se tu pěstují tradiční jižní odrůdy. Mnohá vinařství v této apelaci hospodaří ekologicky, neboť klimatické podmínky tomuto typu vinohradnictví přejí.

uživatelský obsah - vždy jako poslední článek

slider slider slider

To nejlepší víno

Je takové víno, které Vám chutná a ne takové, které někdo vychvaluje.

To nejlepší víno

Je víno, které jste právě dopili a už nejde sehnat.

To nejlepší víno

 Je víno, které pijete s přáteli ve chvílích pohody.