Jižní Afrika

Celkem cca 101 tisíc ha vinic, Roční produkce cca 11 milionů hl.

Jižní Afrika - mapa vinařských oblastí

 

V současné době je v Jižní Africe osazeno celkem cca 101 325 hektarů vinic, přičemž bílé odrůdy představují 56% výsadby a červené odrůdy 44%. Roční sklizeň činí cca 11 mil hl. a řadí tak Jižní Afriku na sedmé místo na světě v celkové produkci. Z tohoto množství je 77% věnováno na výrobu vína a zbytek na výrobu brandy, vinných pálenek, fortifikovaných vín, nealko nápojů a hroznového cukru.

Historie 

Historie pěstování vína v Jižní Africe začíná rokem 1652, kdy The Dutch East India Company (nizozemská Východoindická společnost) vybudovala zásobovací stanici na Mysu Dobré naděje. V letech 1655-56 byla dovezena první réva z Francie a Španělska a byla vysazena na pozemky společnosti. A tak již 2.2.1659 bylo vyprodukováno první víno z místních hroznů. Postupně se rozšiřujícímu vinařství daly další impuls rodiny francouzských Hugenotů, které přibyly do Kapska v roce 1688 a přivezly sebou pěstební znalosti a zkušenosti s vínem. Osídlily především tzv. Francouzský kout (Franschhoek).
Z původně osazených pozemků společnosti (nyní Constantia) pocházelo od konce 18. století v tehdejší Evropě velmi oblíbené sladké dezertní víno. V roce 1886 dorazila mšička révokaz do Jižní Afriky a zničila miliony keřů vinné révy.

Pěstované odrůdy v Jižní Africe

Bílé odrůdy: Bukettraube, Cape Riesling (Crouchen Blanc), Chardonnay, Chenel (Chenin Blanc x Ugni Blanc), Chenin Blanc (Steen), Clairette blance, Colombar(d), Emerald Riesling, Gewürztraminer, Grenache (Blanc),Muscat d'Alexandrie (Hanepoot), Muscadel Nouvelle (Semillon x Ugni Blanc), Palomino (White French Grape), Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Semillon (Green Grape), Ugni Blanc (Trebbiano), Viognier, Weisser Riesling (Rhine Riesling)

Červené odrůdy: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carignan, Cinsaut (dříve známé jako Hermitage), Gamay (Noir), Grenache (Noir), Malec, Merlot, Mourvèdre, Muscadel, Nebbiolo, Petit Verdot, Pinot Noir, Pinotage (místní odrůda vzniklá křížením Pinot Noir x Cinsaut (Hermitage) v roce 1925 profesorem Abrahamem Peroldem), Roobernet (Cabernet Sauvignon x Pontac), Ruby Cabernet (Carignan x Cabernet Sauvignon), Shiraz, Souzào, Tinta Barocca, Touriga Nacionál, Zinfandel

Jihoafrické označení původu používá pět základních pojmů:

Estate – usedlost, která smí používat výhradně vlastní hrozny a provádí bonifikaci na vlastním pozemku
Ward – malá, přesně definovaná oblast
District – větší souvislá vinařská oblast
Region – rozsáhlá vinařská zóna, která se skládá z různých distriktů, nebo jejich částí
Geografical unit – spíše zeměpisný pojem, např. Northern Cape zahrnuje produkční oblasti Douglas, Hartswater, Lower Orange and Rietrivier FS; Kwazulu-Natal nezahrnuje žádné produkční oblasti; Eastern Cape nezahrnuje žádné produkční oblasti; zato Western Cape zahrnuje všechny ostatní produkční oblasti.

Kompletní přehled produkčních oblastí podle „Wine Of Origin“, vydaný SAWIS (South African Wine Industry Statistics)

REGION

DISTRICT

WARDS

BREEDE RIVER VALLEY

BREEDEKLOOF

Goudini

 

 

Slanghoek

 

ROBERTSON

Agterkliphoogte

 

 

Bonnievale

 

 

Boesmansrivier

 

 

Eilandia

 

 

Hoopsrivier

 

 

Klaasvoogds

 

 

Le Chasseur

 

 

McGregor

 

 

Vinkrivier

 

WORCESTER

Aan-de-Doorns

 

 

Hex River Valley

 

 

Nuy

 

 

Scherpenheuvel

 

SWELLENDAM

Buffeljags

 

 

Stormsvlei

COASTAL REGION

CAPE POINT

-

 

-

Constantia

 

-

Hout Bay

 

DARLING

Groenekloof

 

FRANSCHOEK VALLEY

-

 

PAARL

Simonsberg-Paarl

 

 

Voor Paardeberg

 

 

Wellington

 

STELLENBOSCH

Banghoek

 

 

Bottelary

 

 

Devon Valley

 

 

Jonkershoek Valley

 

 

Papegaaiberg

 

 

Polkadraai Hills

 

 

Simonsberg-Stellenbosch

 

SWARTLAND

Malmesbury

 

 

Riebeekberg

 

TULBAGH

-

 

TYGERBERG

Durbanville

 

 

Philadelphia

KLEIN KAROO

CALITZDORP

-

 

LANGEBERG-GARCIA

-

 

-

Montagu

 

-

Outeniqua

 

-

Tradouw

 

-

Tradouw Highlands

 

-

Upper Langkloof

OLIFANTS RIVER

-

Bamboes Bay

 

CITRUSDAL MOUNTAIN

Piekenierskloof

 

CITRUSDAL VALLEY

-

 

LUTZVILLE VALLEY

Koekenaap

 

-

Spruitdrift

 

-

Vredendal

No Region

CAPE AGULHAS

Elim

No Region

DOUGLAS

-

No Region

OVERBERG

Elgin

 

 

Greyton

 

 

Klein River

 

 

Theewater

No Region

PLETTENBERG BAY

-

No Region

WALKER BAY

Bot River

 

 

Hemel-en-Aarde Ridge

 

 

Hemel-en-Aarde Valley

 

 

Upper Hemel-en-Aarde Valley

 

 

Sunday’s Glen

No Region

-

Cederberg

 

-

Ceres

 

-

Hartswater

 

-

Herbertsdale

 

-

Lambert’s Bay

 

-

Lower Orange

 

-

Prince Albert Valley

 

-

Rietrivier (FS)

 

-

Stilbaai East

 

-

Swartberg

 

Pro statistické účely se používá Geografické rozložení jihoafrických vinic podle regionů (2009)

Vin. Region

Počet keřů

Podíl v %

Vinice (ha)

podíl v %

Stellenbosch

52 379 699

17,24

17 117

16,9

Paarl

51 014 886

16,79

16 673

16,47

Malmesbury

36 647 519

12,06

14 448

14,27

Robertson

47 914 276

15,77

13 994

13,82

Breedekloof

40 780 860

13,42

12 427

12,27

Olifants River

27 494 587

9,05

9 964

9,84

Worcester

27 878 245

9,18

8 658

8,55

Orange River

10 732 910

3,53

5 075

5,01

Little Karoo

8 956 742

2,95

2 904

2,87

uživatelský obsah - vždy jako poslední článek

slider slider slider

To nejlepší víno

Je takové víno, které Vám chutná a ne takové, které někdo vychvaluje.

To nejlepší víno

Je víno, které jste právě dopili a už nejde sehnat.

To nejlepší víno

 Je víno, které pijete s přáteli ve chvílích pohody.