Cognac

Cognac je vinný destilát z oblasti Charente v okolí městečka Cognac ve Francii. Všechny záležitosti spojené s kontrolou jakosti a ostatních předpisů spojených s výrobou cognacu spravuje instituce BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac).

 

Rozloha vinic, určených k výrobě cognacu je cca 75.000 ha. Cognac - mapka

 

Pro výrobu cognacu je nepřípustný kontinuální způsob výroby, destilát z prvního pálení se musí tedy přepalovat v menším měděném kotli, o daném objemu 3000 litrů. Čerstvý vinný destilát o obsahu etanolu 68 – 70 % se dále upravuje dlouholetým ležením v dřevěných sudech, kde dojde k úbytku alkoholu, a tedy i obsahu, sublimací (přirozeným odparem), až na hodnotu 40 % objemu. Potom se konzervuje ve skleněných demižónech do doby než se lahvuje, což u špičkových Cognaců bývá po 30 – 50 letech od doby pálení.

Největším uměním při výrobě cognacu, které se předává z generaci na generaci, je kupážování. Jedná se o umění namíchat směs (coupé) z cognaců různého stáří, která splňuje požadavky nejpřísnějších zákazníků a aby byla splněna podmínka stability jakosti výsledného produktu.

Označení na láhvi bývá někdy matoucí. Následuje schválena kategorizace cognacu, která udává stáří nejmladší složky eau-de-vie ve směsi. Stáří se bere jako počet let zrání v dubových sudech, počítáno od 1. Dubna následujícího po roku sklizně.

 

Alespoň 2 roky:  ***,  Sélection , VS, De Luxe,  Very Special , Millésime 

Alespoň 3 roky:  Supérieur ,  Cuvée Supérieure ,  Qualité Supérieure

Alespoň 4 roky:  V.S.O.P. ,  Réserve ,  Vieux ,  Rare,  Royal 

Alespoň 5 let:  Vieille Réserve ,  Réserve Rare,  Réserve Royale

Alespoň 6 let:  Napoléon ,  Très Vieille Réserve ,  Très Vieux, Héritage,  Très Rare,  Excellence,  Suprême

Alespoň 10 let:  XO, Hors d’âge, Extra, Ancestral ,  Ancêtre,  Or, Gold,  Impérial

                                          Destilační kolona 

COQUAND Henri (1811-1881), profesor geologie, provedl  v polovině devatenáctého století  geologický průzkum  regionu, včetně ochutnávky zde pěstovaných a vyráběných eau-de-vie. Jeho práce vedla v roce 1860 k vymezení jednotlivých cru, což se stalo základem pro aktuální vyhlášku  z r. 1938, vymezující stávající cru.

 

Oblast Cognac se dělí na 6 cru: Grande champagne ° Petite Champagne ° Borderies ° Fins Bois ° Bons bois ° Bois ordinaires 

Eau-de-vie může pocházet pouze z následujících bílých odrůd: Colombard, Folle Blanche,  Ugni blanc, Folignan, Jurançon blanc, Meslier St-François, Montils, Sélect, Sémillon . 

Minimální obsah alkoholu pro finální produkt je 40%. 

Jsou zakázány veškeré přísady mimo: redukce pomocí destilované, nebo demineralizované vody, cukru, karamelu a prvků pocházejících ze zrání v  dubových sudech.                                 

 

Cognac.fr - le site officiel de l’appellation Cognac

 

Cognac a brandy můžete koupit zde: Nákupní vozík

uživatelský obsah - vždy jako poslední článek

slider slider slider

To nejlepší víno

Je takové víno, které Vám chutná a ne takové, které někdo vychvaluje.

To nejlepší víno

Je víno, které jste právě dopili a už nejde sehnat.

To nejlepší víno

 Je víno, které pijete s přáteli ve chvílích pohody.