Cognac
Cognac je vinný destilát z oblasti Charente v okolí městečka Cognac ve Francii. Všechny záležitosti spojené s kontrolou jakosti a ostatních předpisů spojených s výrobou cognacu spravuje instituce BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac).
Rozloha vinic, určených k výrobě cognacu je cca 75.000 ha.
Pro výrobu cognacu je nepřípustný kontinuální způsob výroby, destilát z prvního pálení se musí tedy přepalovat v menším měděném kotli, o daném objemu 3000 litrů. Čerstvý vinný destilát o obsahu etanolu 68 – 70 % se dále upravuje dlouholetým ležením v dřevěných sudech, kde dojde k úbytku alkoholu, a tedy i obsahu, sublimací (přirozeným odparem), až na hodnotu 40 % objemu. Potom se konzervuje ve skleněných demižónech do doby než se lahvuje, což u špičkových Cognaců bývá po 30 – 50 letech od doby pálení.
Největším uměním při výrobě cognacu, které se předává z generaci na generaci, je kupážování. Jedná se o umění namíchat směs (coupé) z cognaců různého stáří, která splňuje požadavky nejpřísnějších zákazníků a aby byla splněna podmínka stability jakosti výsledného produktu.
Označení na láhvi bývá někdy matoucí. Následuje schválena kategorizace cognacu, která udává stáří nejmladší složky eau-de-vie ve směsi. Stáří se bere jako počet let zrání v dubových sudech, počítáno od 1. Dubna následujícího po roku sklizně.
Alespoň 2 roky: ***, Sélection , VS, De Luxe, Very Special , Millésime
Alespoň 3 roky: Supérieur , Cuvée Supérieure , Qualité Supérieure
Alespoň 4 roky: V.S.O.P. , Réserve , Vieux , Rare, Royal
Alespoň 5 let: Vieille Réserve , Réserve Rare, Réserve Royale
Alespoň 6 let: Napoléon , Très Vieille Réserve , Très Vieux, Héritage, Très Rare, Excellence, Suprême
Alespoň 10 let: XO, Hors d’âge, Extra, Ancestral , Ancêtre, Or, Gold, Impérial
COQUAND Henri (1811-1881), profesor geologie, provedl v polovině devatenáctého století geologický průzkum regionu, včetně ochutnávky zde pěstovaných a vyráběných eau-de-vie. Jeho práce vedla v roce 1860 k vymezení jednotlivých cru, což se stalo základem pro aktuální vyhlášku z r. 1938, vymezující stávající cru.
Oblast Cognac se dělí na 6 cru: Grande champagne ° Petite Champagne ° Borderies ° Fins Bois ° Bons bois ° Bois ordinaires
Eau-de-vie může pocházet pouze z následujících bílých odrůd: Colombard, Folle Blanche, Ugni blanc, Folignan, Jurançon blanc, Meslier St-François, Montils, Sélect, Sémillon .
Minimální obsah alkoholu pro finální produkt je 40%.
Jsou zakázány veškeré přísady mimo: redukce pomocí destilované, nebo demineralizované vody, cukru, karamelu a prvků pocházejících ze zrání v dubových sudech.