Languedoc – Roussillon

Languedoc – Roussillon je nejdůležitějším producentem vin de pays (VDP) ve Francii, jichž vyrábí 80 % z celkového množství na cca 350.000 ha vinic. Je to oblast různorodých krajinných charakterů - na západě začíná horskými masívy Pyrenejí, na východě sestává z nižších kopcovitých terénů i rovných údolí řek směrujících do Středozemního moře. Střediskem vinařského obchodu je na západě Perpignan, na východě Montpellier. Složení půdy se mění spolu s charakterem terénu. V horách je typičtější drsnější, břidlicová nebo vápenitá kamenitá půda, v nížinách převládá bohatší aluviální půda. Klima je středomořské teplé a suché s příležitostnými bouřkami. Většina srážek spadne v zimním období a tak je po většinu vegetační sezóny dostatek slunečního svitu. Severní větry zdůrazňují suché podnebí a pomáhají předcházet plísni.

 

V Languedocu – Roussillonu vládnou červená vína. Téměř všechna se vyrábí z pěti klasických jižních odrůd (Syrah, Mourvèdre, Carignan, Grenache a Cinsault) a pravidla AOC z velké části vyžadují scelování všech pěti.

Klasifikace Languedoc – Roussillon - oblasti
Vin de Table
Vin de Pays
Vin Delimité de Qualité Supérieure (VDQS)
Jednotlivá AOC z oblasti

Vedle klasických suchých vín produkují místní vinaři s oblibou také sladká, fortifikovaná vína, jejichž výrobu umožňují bohatě vyzrálé hrozny. Některá z těchto vín mají rovnež statut AOC, nejznámější z nich je patrně Muscat de Rivesaltes z Rousillonu. Oficiálně jsou tato vína značena jako VDN (Vin Doux Naturel), popřípadě VDL (Vin de Liqueur).

Costières de Nîmes – AOC leží na hranici dvou regionů a má jedno z nejteplejších podnebí ve Francii. Půda leží nízko a je pokryta kameny (galets roulés), podobnými těm v Châteauneuf-du-Pape, které v noci vyzařují teplo. Vína jsou stylově podobná silným červeným z Jižní Rhôny.

Coteaux du Languedoc – AOC je rozlehlým a různorodým regionem. Půda se liší od chladnějších vnitrozemských zón (stylově svěžejší vína), až po teplejší území poblíž Středozemního moře (styl větší a smělejší). Styly se různí, společným jmenovatelem však je zralá koncentrovanost, síla a bylinné podtóny.

Minervois – Kamenitá půda, skalnatý terén a zdejší teplé, vlhké podnebí dávají vzniknout vínům (z 96 % červeným), která jsou plnější, hutnější a dlouholetější.

Corbières a Fitou – Obě oblasti jsou si velmi podobné – dramaticky se v nich střídají hory s údolími a s oblastmi řídkého kamenitého terénu. Fitou se vyrábí ve dvou zónách v rámci Corbières. Vína ze zvlněného hornatého vnitrozemí jsou strukturovanější a mají lepší potenciál zrání než ta z vinic sousedících se Středozemním mořem.

Cabardès a Côtes De Malepère – Jsou dvěma nejzápadnějšími apelacemi. Jejich poloha se odráží ve směsi povolených jihozápadních a středomořských odrůd. Styly vína se velmi liší podle typu směsky – větší procento Cabernetu Franc nebo Cabernetu Sauvignon dává vínu plnější a hutnější styl černého rybízu, zatímco Grenache dodává směsce více středomořského tepla.

Limoux – Chladnější vlivy Atlantiku v této hornaté oblasti podporují u bílých odrůd dobrou vyváženost a kyselinu, což přispělo k etablování Limoux jako jižního okrsku šumivého vína. Vyrábějí se tradiční metodou. Blanquette de Limoux obsahuje min. 90 % Mauzaku, Crémant de Limoux má větší podíl Chardonnay. AOC Limoux pro červené víno bylo uděleno v r.2003.

Côtes du Roussillon a Côtes du Roussillon villages – Podnebí je teplé a suché, oblast je neustále vystavena severním větrům, které mají vliv na bohatá, teplá a švestková vína. Hrozny pro Côtes du Roussillon se pěstují ve 118 obcích celého okrsku, zatímco plody pro nadřazenější Côtes du Roussillon villages musejí pocházet konkrétně z kopcovitých vinohradů v údolích na severu. Zdejší vína jsou kořenitější a koncentrovanější, mají také jemnější texturu. V Roussillonu je soustředěno 90% výroby všech VDN ve Francii.

Rivesaltes a Maury – Jsou jakési enklávy uprostřed Roussillonu. Vin doux naturel (VDN) Rivesaltes vyrábí vína červená, bílá a někdy i rosé. Rivesaltes Ambré pochází z bílých hroznů, Rivesaltes Ťuklé musí obsahovat min 50 % Grenache, obě vína zrají dva roky v sudech. „Hors d´Age“ znamená, že víno zrálo alespoň pět let. Maury je silné, tříslovinové VDN se základem Grenache.

Banyuls a Collioure – Na příkrých, sluncem sžíhaných horách se vinou terasovité vinohrady, podpírané kamennými zdmi. Zde se vyrábí nejlepší francouzské fortifikované víno – Banyuls. Ročníkové Banyuls (Rimage) se plní brzy, aby zachytilo sílu plodů. Banyuls, které delší dobu zraje v dubových sudech nebo ve skleněných bonbonnes, mívá chuť podobnou madeirskému. Banyuls grand cru znamená 75 % Grenache a min. 30 měsíců zrání v sudu. Vyrábí se i malé množství bílého vína Banyuls. Ve stejné oblasti se vyrábí i Collieoure. Červená a rosé jsou suchá, ale korpulentní a od ročníku 2002 je oficiálně uznáno i bílé Collioure.

uživatelský obsah - vždy jako poslední článek

slider slider slider

To nejlepší víno

Je takové víno, které Vám chutná a ne takové, které někdo vychvaluje.

To nejlepší víno

Je víno, které jste právě dopili a už nejde sehnat.

To nejlepší víno

 Je víno, které pijete s přáteli ve chvílích pohody.