D.O. Montilla – Moriles

D.O. Montilla – Moriles

Je území ležící ve střední části Andalusie, na jihu provincie Córdoba. Intenzivní sluneční svit po většinu roku zde přispívá k úspěchu v pěstování vinné révy a oliv. Charakter této poklidné, rozlehlé a hornaté krajiny podtrhují úhledné olivovníkové háje, vinohrady a obilná pole.

Více známá je Montilla, ale důležitý je i Moriles pro svoje lehká a suchá vína, která se zde vyrábějí tradičně, jsou v lahvích Rhine, mají vyšší cenu a většinou se spotřebují v provincii Córdoba. Podnebí je polokontinentálního typu s vlivem středozemí, s dlouhými teplými a suchými léty a krátkými zimami. Průměrná roční teplota je 16,8°C a srážky jsou dostačující. Půda je křídovitá, světlá, lehce popelavá, v nejlepších polohách s vysokým obsahem vápníku, v území mimo D.O. i písčitá. Je mimořádně “zdravá”, úrodná a není třeba ji příliš obdělávat.

Vinice leží v nadmořské výšce 300-700m. Výše položené vinohrady jsou v Sierra Montilla a Moriles Alto, ale jsou zde i vinohrady na rovinách. Většina výrobců jsou malé holdingy místních rodinných firem. Oblast zahrnuje všechny vinice ve vinařských obcích Montilla, Moriles, Montalbán, Puente Genil, Montruque, Nueva Carteya a Doña Mencía, částečně také Montemayor Fermán-Núñez, La Rambla, Santaella, Aguilar de la Frontera, Lucena, Cabra, Baeno Castro del Rio a Espejo. Je zde 10.000 ha vinic.

Hlavní pěstovanou odrůdou je Pedro Ximénez, další odrůdy jsou Layrén, Baladi, Moscatel a Torrontés, prakticky 95% vín je vyráběno z odrůdy Pedro Ximénez s obsahem alkoholu 14-16%, jsou podobná sherry, ale nedolihovaná, vhodná jako aperitiv. Typy vín jsou zde:

Joven Afrutado, mladé, lehké víno z odrůd Airén a Pedro Ximénez s obsahem alkoholu 10-11% a prodává se prvním rokem po výrobě.

Aperitif a Desert je suché i polosuché krémové víno s přírodním obsahem alkoholu 14,5%, je velmi populární ve Velké Británii.

Vína označená jako Fino a Oloroso jsou vína zrající systémem Oloroso, mají vyšší obsah alkoholu a to 15%. Styl vína je dán způsobem výroby a typem zrání v sudu.

Bílá mladá vína jsou nově vytvořené produkty, moderní, lehká a ovocná, určená k rychlé spotřebě.

Fino se vyrábí klasickou metodou zrání “velo en flor”. Odlišují se od vín z Jerezu, jsou více suchá, mají slané aroma, v chuti kvasnice a hořké mandle.

Oloroso má mahagonovou barvu, aroma cukrářského pečiva, je sladké a pikantní.

Amontillado má jantarovou barvu připomínající staré zlato, aroma mandlí a lískového oříšku.

Pedro Ximénez je typický produkt této oblasti, má mahagonovou barvu, temnou až kaštanovou. Nezaměnitelné aroma připomínající rozinky a pražené datle, v chuti je sladké, medové a pikantní.

 
 

uživatelský obsah - vždy jako poslední článek

slider slider slider

To nejlepší víno

Je takové víno, které Vám chutná a ne takové, které někdo vychvaluje.

To nejlepší víno

Je víno, které jste právě dopili a už nejde sehnat.

To nejlepší víno

 Je víno, které pijete s přáteli ve chvílích pohody.