Chile

Celkem 117.559 ha vinic, Roční produkce cca 7mil hl.


Z toho:   
- červené odrůdy 88.703 ha
- bílé odrůdy 28.856 ha

Cabernet Sauvignon 40.766 ha
Merlot 13.283 ha
Sauvignon Blanc 8.862 ha
Chardonnay 7.284 ha
Carmenere 7.284 ha
Syrah 3.513 ha
Pinot Noir 1.416 ha

Chilská historie vína začíná v polovině 16. století, kdy se z dovezené španělské révy urodily první hrozny a bylo vyrobeno první chilské víno, pokračuje přes polovinu 19. století, kdy do země proudily vlny přistěhovalců z celé Evropy a tradiční vinařské rodiny zde zakládaly nové vinice s využitím svých odborných znalostí až po současnost, kdy moderní chilský vinařský průmysl nabízí vína s jedinečným poměrem cena/kvalita.

Chilský systém D.O. (Denominacion de Origen) sestává ze čtyř regionů a 14 podregionů (od severu k jihu):

1. Coquimbo

Elqui Valley - nejsevernější a nejvýše položená chilská oblast (2.000 m n/m) leží na jih od pouště Atacama a je proslulá svými křišťálově jasnými nocemi a dlouhým suchým vegetačním obdobím, spolu s neproniknutelnými ranními mlhami, které dávají révě jemnou závlahu. To vše dává ve výsledku svěží a jemně kořenitá vína.

Limarí Valley (Limarí & Choapa Valley) – bríza z oceánu vane do vnitrozemí a ochlazuje zdejší jinak teplé a suché podnebí. Jasné noci, velké množství slunečních dnů, jaro bez mrazíků a léto bez dešťových srážek dávají bohatá vína, jako Syrah a Chardonnay. Relativně nová oblast Choapa Valley na skalnatém úpatí hor (cca 800m n/m) produkuje unikátní Syrah a Cabernet Sauvignon.

2. Aconcagua

Aconcagua Valley – Aconcagua, se svými 6.962 m n/m, nejvyšší hora dominuje tomuto regionu, kterému dala své jméno. Čistá ledovcová voda z And, stabilní klima, jasná obloha a nízké riziko mrazu vytváří ideální kombinaci podmínek pro pěstování vinné révy. Již od nepaměti je to oblast zasvěcená červeným odrůdám, avšak v poslední době se vysazují poblíže pobřeží i bílé odrůdy.

Casablanca Valley - první chladnější vinařská oblast (bráno od severu). Časné ranní mlhy snižují teploty a přinášejí vláhu jinak suchému území. Polední Bríza mlhy rozfouká a dovolí slunečnímu záření prohřát přízemní vrstvy. Omezené zdroje vody, chudá písčito-jílovitá půda a občasné jarní mrazíky dávají vzniknout především výborným Chardonnay a Sauvignon Blanc, v menší míře pak Merlot a Pinot Noir.

San Antonio/Leyda Valley – svým charakterem nejvícepřímořská oblast se dále dělí na tři okrsky: Leyda, Lo Abarca, Rosario. Nedostatek čerstvé vody, nízké teploty a tenká vrstva půdy jsou výzvou pro zdejší vinaře. Ale obětaví pěstitelé přesto produkují vynikající Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir a minerální ovocitý Syrah s vyšší kyselinkou.

3. Central Valley

Maipo Valley – prominentní oblast v okolí Santiaga, pěstuje se převážně (60%) Cabernet Sauvignon a produkují se zde excelentní prémiová vína již od poloviny 19. století. Dělí se dále na Alto Maipo (poblíž And), Middle Maipo (na centrální planině) a Coastal (pobřežní) Maipo (v přímořské oblasti)

Rapel (Cachapoal a Colchagua Valley) – Rapel Valley je největším producentem vína v Chile s 34.257 ha. Region se dělí na dva subregiony: Cachapoal na severu a Colchagua na jihu. Cachapoal má tři okrsky: Rancagua, okolí Peumo a Cachapoal Alto.

Curicó Valley – třetí největší produkční oblast v Chile (19.000 ha). Zasněžené vrcholky And a spící vulkány zdobí východní horizont a pohoří lemující pobřeží ze západu, které blokuje přímořský vliv, dodávají oblasti vnitrozemský charakter. Produkují se zde převážně červená vína.

Maule Valley – největší chilská pěstební oblast je jak baštou tradice, tak i centrem inovace. Původní vinice lemující údolí a malí pěstitelé stále používající tradiční (redukované) pěstební metody, původní odrůdy a spolu s již archaickým způsobem řezu (Gobelet) dávají ve výsledku širokou paletu prožitků, určenou terroirem. Zároveň zde však najdeme nově vysazené vinice (převážně Cabernet Sauvignon), které dávají komplexní červená vína s jemnou tříslovinou.

4. Southern regions

Itata Valley – je nejstarší vinařský region Nového Světa, který pokračuje v tradici staré 450 let, kdy Španělé přivezli do přístavu Concepción první vinnou révu. Tradiční odrůdy (Muscat of Alexandria, País, Cinsault, Carignan, Semillón) neustále v produkci převažují a zároveň se zde i lokálně spotřebují.

Bío Bío Valley & Malleco Valley – pěstební oblasti vinné révy se posouvají stále více na jih, kde v nedávné době vznikly tyto dva subregiony. V této oblasti svádí vinná réva bitvu s obtížnými klimatickými podmínkami - časté větry, extrémní rozdíly mezi denní a noční teplotou, prudké deště, krátké vegetační období a silné mrazy. Vinaři, kteří nad živly vyhrají jsou odměněni svěžím Sauvignon Blanc, Chardonnay a vzrušujícím Pinot Noir.

Osorno – stále ještě experimentální subregion dále na jih s opravdu extrémními klimatickými podmínkami. 

(Určení regionů odpovídá klasifikaci z roku 2005.)

Vinice v Casablanca Valley                                    Fermentado en Barrica.... 

uživatelský obsah - vždy jako poslední článek

slider slider slider

To nejlepší víno

Je takové víno, které Vám chutná a ne takové, které někdo vychvaluje.

To nejlepší víno

Je víno, které jste právě dopili a už nejde sehnat.

To nejlepší víno

 Je víno, které pijete s přáteli ve chvílích pohody.