Val de Loire

Údolí řeky Loiry se táhne od západu na východ v délce téměř 1.000 km. Podnebí je chladné a umírněné. Na pobřeží Atlantiku převažují přímořské vlivy, částečně zasahující až do Orléansu. Centrální Loira má podnebí více kontinentální. Složení půdy: břidlicová hornina, rula a písek v Pays Nantais, břidlice, písek, vápenec v Anjou-Saumur, jíl, písek, štěrk a tufit v Touraine, kimeridžský vápenec v údolí Centrální Loiry (podobně jako v Chablis). Oblast dělíme na čtyři části:

- Pays Nantais
- Anjou-Saumur
- Touraine
- Centre Loire

                        Val de Loire - oblasti

 

Pays Nantais
Vinice, cca 13.000 ha, se rozkládají v okolí Nantes a dělí se do čtyř AOC (Muscadet Sévre et Maine, Muscadet Coteaux de la Loire, Muscadet Coteaux de Grandlieu, Muscadet).
Převažující odrůdou je Melon de Bourgogne (též Muscadet), který je odrůdou s velmi nízkou kyselostí, proto se sklízí velmi časně, aby výsledné víno bylo dostatečně sveží. To je i důvodem, proč tato vína najdeme většinou s označením Sur Lie, což znamená, že toto víno bylo ponecháno na kvasinkových kalech, až do jara dalšího roku a potom teprve odkaleno a nalahvováno. Víno touto technologii získává na svěžesti a ovocnosti. Tato vína, řízná a důsledně neutrálně suchá, jsou vhodná k pití mladá, dostatečně vychlazená, jako doplněk mořských plodů.

Anjou-Saumur
Na celkové ploše 15 000 ha se rozkládají vinice zavlažované několika řekami a říčkami. Rocní produkce je cca 320 000 hl bílých, 350 000 hl růžových a 150 000 hl červených vín.
Savennières – suchý, minerální Chenin blanc. Dle znalců nejlepší na svetě.
Coteaux de l´Aubance a Coteaux du Layon – dozrálý (pozdní selektivní botritický sběr) Chenin blanc (Bonnezeaux, Quarts de Chaume). Vína jsou podobná vínum ze Sauternes.
Anjou – suchá bílá vína s minerálními podtóny především z odrůdy Chenin blanc, někdy s trochou Chardonnay Sauvignon blanc. Jemná suchá červená vína Anjou-Gamay, Anjou-Villages, Anjou Villages Brissac (Cabernet franc a Cab. sauvignon), polosuchá Cabernet d´Anjou a Rosé d´Anjou a suché Rosé d´Loire.
Saumur – centrum výroby šumivých vín (Crémant – šumivé víno vyrobené tradiční metodou mimo oblast Champagne), ta nejlepší ve městech Saumur a Vouvray, hlavně z odrůdy Chenin blanc. Produkce lehčích bílých a červených vín z Chenin blanc a Cabernet franc.
Saumur-Champigny - produkuje zřejmě nejlepší červená vína z oblasti celé Loiry. Najdeme zde excelentní Cabernet franc, který svou hloubkou, ovocností a vysokým potenciálem mužeme zařadit právem mezi největší vína Francie.

Touraine
Nejlepší červená vína pocházejí z apelací Chinon, Bourgueil a St-Nicolas de Bourgueil. Charakterem jsou živá, ovocitá a osvěžující, vhodná k jídlu.
Touraine je apelací pro prostá, lehká bílá, červená a růžová vína. Nejčastější odrůdy jsou Gamay a Sauvignon blanc.
Vouvray a Montlouis – v této oblasti dochází k podstatným rozdílům mezi ročníky, což se odráží i na stylu vína. V letech, kdy hrozny zcela dozrají a jsou napadeny botrytidou jsou vína sladší, ve slabších letech převažují šumivá a suchá vína. Hlavní odrůdou je Chenin blanc.

Centre Loire
Centrální Loira leží přímo v srdci Francie a hlavní odrůdou je zde Sauvignon blanc. Nejlepší vína pocházejí z apelací:
Pouilly-Fumé - svěží, mimořádně suchá vína pěstovaná v 6 vesnicích kolem mestečka Pouilly-sur-Loire, dávají dle znalců nejlepší Sauvignon blanc na světě. Snad jen oblast Marlborou na Novém Zélandu muže svými Sauvignon blanc konkurovat.
Sancerre - sauvignon blanc zde pěstovaný dává vína jemná, aromatická s typickým charakterem, zvláště výrazným u hroznů ze silicových půd.
Menetou-Salon - velmi suchý (ostrý) a aromatický Sauvignon blanc a lehčí bílá a červená vína z Pinot noir (méně známá)
Quincy – ovocitá aromatická bílá vína v jemném stylu (Sauvignon blanc).

uživatelský obsah - vždy jako poslední článek

slider slider slider

To nejlepší víno

Je takové víno, které Vám chutná a ne takové, které někdo vychvaluje.

To nejlepší víno

Je víno, které jste právě dopili a už nejde sehnat.

To nejlepší víno

 Je víno, které pijete s přáteli ve chvílích pohody.