RUM (Ron, Rhum)

Cukrová třtina, jako surovina pro výrobu rumu, pochází původně z Indonésie. Čínští obchodníci jí rozšířili do Indie a Asie, odkud ji Arabové přinesli do severní Afriky a na blízký východ. Odtud to byl do Evropy už jen kousek a díky Kolumbovi se v roce 1493 dostala až do karibiku.

Rum se vyrábí destilací buď z vylisované šťávy z cukrové třtiny, nebo z melasy (v podstatě odpad po zpracování cukrové třtiny při výrobě cukru). Značný vliv na výslednou chuť rumu má i složení půdy, kde se cukrová třtina pěstuje. Výsledkem jsou rozmanité a rozdílné chuti rumů. Svou roli hraje použitá voda k finálnímu ředění rumu a samozřejmě sudy určené ke zrání.

          Sklizeň cukrové třtiny   Sklizeň cukrové třtiny2

Asi proto, že je výroba rumu celosvětovým fenoménem, neexistují jednotná pravidla pro označování rumu. Jednotný dokonce není ani minimální obsah alkoholu. Nejčastěji se setkáme s následujícím dělením rumů:

Bílé rumy (White, Blanco)

Jsou čiré rumy, někdy s minimem přísad. Bílé rumy jen výjimečně zrají v dubových sudech. Pokud bílý rum zraje v dubovém sudu je následně profiltrován a zbaven získané zlatavé barvy.

Zlaté rumy (Gold, Oro)

Zlaté rumy zrají v dubových sudech, ale na rozdíl od bílých rumů se nefiltrují. Díky tomu získávají svou zlatavou barvu. Jejich chuť tvoří výhradně aroma zvoleného dubového sudu a vybraná cukrová třtina či melasa.  

Tmavé rumy (Dark rums)

Svou barvu získávají delším zráním v dubovém sudu, anebo zráním + viz. Spiced rums.

Spiced rums

Rumy, které svou chuť z větší části získávají přidáváním aditiv během výroby.

Destilační kolonaZrání rumuPlnící linka

Zrající rumy (Aged, Añejo)

Aged rumy zrají v dubových sudech po období mnoha (i desítek) let. Aged rum není od momentu, kdy byl uložen do sudu, míchán s žádným jiným rumem a výsledný produkt tedy obsahuje tekutinu stejného stáří. Označení stáří na láhvi tedy znamená, že celý obsah je udaného stáří.

Solera

Jde o jakýsi poddruh Aged rumu. Solera je specifický způsob míchání rumů, kdy se polovina rumu po několika letech zrání smíchá s mladším rumem. Toto se opakuje každý rok až do momentu lahvování. Věk na etiketě takto stařeného rumu odpovídá nejstarší složce použité v blandu, kterého tam však může být jen 5% (12, 15, 18, 21, 23, 25 let).

 

Zemědělské rumy (Agricole rums)

Agricola, nebo-li zemědělský rum, se vyrábí rychlou destilací (1 - 8 dní) a výsledkem je čirá lihovina odpovídající vodce, jen je zde zdrojovou surovinou cukrová třtina. Z pohledu stařených rumů se jedná v podstatě o meziprodukt. Jedná se většinou o bílé rumy ze šťávy cukrové třtiny, původem z francouzských zámořských území.

Ochucené rumy (Flavored Rums)

Vlastně to nejsou ani rumy, protože nejnižší obsah u rumu by měl být 38%. Ale jejich základní surovinou je rum a dále zvolená příchuť, typicky třeba kokos, mango, banán, pomeranč, káva atd. Výsledný obsah alkoholu se pohybuje od 20 do 38%.

Rumy s vyšším obsahem alkoholu (Overproof rums)

Výstupem destilace je rum s obsahem alkoholu přes 90%, který se následně ředí vodou na požadovaný obsah alkoholu (převážně 38 - 40%). U overproof rumů se buď neředí vůbec a ponechá se obsah alkoholu získaný po destilaci, nebo se ředí méně.

CubaneyPresidenteUnhiq

uživatelský obsah - vždy jako poslední článek

slider slider slider

To nejlepší víno

Je takové víno, které Vám chutná a ne takové, které někdo vychvaluje.

To nejlepší víno

Je víno, které jste právě dopili a už nejde sehnat.

To nejlepší víno

 Je víno, které pijete s přáteli ve chvílích pohody.