Argentina

Celkem cca 217.750 ha vinic,  Roční produkce cca 14,5 mil hl

Vinařské regiony:

North (sever): Catamarca, Salta, Tucuman
Cuyo: La Rioja, Mendoza, San Juan
Patagonia: La Pampa, Neuquén, Río Negro
Mapa pěstitelských údolí v jednotlivých regionech

Plochy výsadby jednotlivých odrůd

ČERVENÉ ODRŮDY

plocha

BÍLÉ ODRŮDY

plocha

Malbec

31047

Pedro Gimenez

12132

Bonarda

18127

Torrontes Riojano

7683

Cabernet Sauvignon

16372

Chardonnay

6473

Syrah

12810

Chenin

2462

Merlot

6281

Torrontés Sanjuanino

2048

Tempranillo

6120

Sauvignon

2296

Sangiovese

2011

Semillon

855

Pinot Noir

1802

Viognier

816

Bequignol

698

Torrontés Mendocino

713

Barbera

546

Riesling

89

Podnebí

Podobně jako v sousedním Chile je vinohradnictví silně ovlivněno Andami. V podhůří těchto velehor se nachází hlavní vinařské oblasti. Ideální teploty, dlouhé a slunečné dny, nízké dešťové srážky a vlhkost a silné větry byly a jsou spolu s podložím ideálními podmínkami pro pěstování vysoce kvalitní suroviny. Na čistém vzduchu a díky zavlažování průzračnou horskou vodou se zde vinné révě velmi dobře daří.

Roční úhrn srážek

Malbec a Torrontes – Argentinské národní poklady

Malbec je argentinskou vlajkovou lodí a Argentina má největší pěstební plochu Malbecu na světě. Malbec je původem z jihozápadní Francie, kde se mu říkalo Cot a pro své senzorické vlastnosti byl rovněž nazýván „černým vínem z Cahors“ (the black wines of Cahors), kde bylo víno oblíbené již od středověku. Když koncem 19. století phylloxera zlikvidovala francouzské vinařství, Cot upadl v zapomnění.
Do Argentiny Malbec přivezl r. 1852 francouzský agronom Michel A. Pouget. Malbec se ve své nové vlasti velmi rychle adaptoval a přizpůsobil se odlišným klimatickým podmínkám a začal produkovat lepší víno, než ve své původní vlasti. Argentina byla tak jedinou zemí, která měla víno z původního francouzského dědictví. Pravděpodobně pod dojmem komerčního úspěchu Beaujolais Nouveau začali v Argentině (a zprostředkovaně na celém světě) od 17.4.2011 slavit Malbec World day.

Pod názvem Torrontes najdeme v Argentině tyto odrůdy: Torrontés Riojano, Torrontés Sanjuanino a Torrontés Mendocino, přičemž pouze Torrontés Riojano je nositelem nejvyšší kvality a je používána pro většinu argentinských vín jednoduše označovaných jako Torrontés. Rozborem DNA bylo zjištěno, že odrůdy Torrontés Riojano, Torrontés Sanjuanino a Torontel (Moscatel Amarillo) jsou si velmi blízké a pocházejí z (pravděpodobně spontánního) křížení mezi červenou odrůdou Criolla Chica (Mission, Pais, Negra Peruana) a bílou odrůdou Muscat of Alexandria. Torrontés Mendocino vznikl křížením Muscat of Alexandria a další, zatím neurčené odrůdy.
Dlouhá léta se věřilo, že Torrontés z Jižní Ameriky a Torrontés z Galície (D.O.C. Ribeiro) ve Španělsku (rovněž znám jako Albillo Mayor) jsou totožné odrůdy. Rozbor DNA však prokázal, že spolu nemají nic společného. Torrontés se tedy pěstuje pouze v Argentině a stává se hvězdou mezi argentinskými bílými víny.

Historie

Argentina je čtvrtou největší vinařskou zemí světa (po Itálii, Francii a Španělsku). Kořeny místního vinohradnictví nalezneme ve Španělsku - v průběhu španělské kolonizace přivezl Juan Cedrón první vinnou révu již v roce 1557. Katoličtí kněží poté zakládali vinice kolem svých klášterů, aby získali mešní víno. V 19. století imigranti z Evropy (převážně ze Španělska, Itálie, Německa a Francie) přivezli nové odrůdy a začali s novými kultivačními technikami - ideální prostředí pro pěstování našli v Andách a v okolí Colorado River. Koncem 19. století rozvoj infrastruktury a rostoucí zkušenosti ve vinohradnictví zapříčinily velkou expanzi produkce vín. Argentinští výrobci se soustředili spíše na kvantitu než kvalitu - 90% produkce se spotřebovalo na domácím trhu (roční spotřeba vína je 45 litrů na osobu). Do počátku 90. let minulého století byla Argentina největším výrobcem vína mimo Evropu - většinou však nižší kvality a tudíž nevhodné k exportu. Toto se změnilo koncem 90. let, kdy spolu s rostoucí kvalitou začal růst i export.

Sklizeň bez mechanizace …

uživatelský obsah - vždy jako poslední článek

slider slider slider

To nejlepší víno

Je takové víno, které Vám chutná a ne takové, které někdo vychvaluje.

To nejlepší víno

Je víno, které jste právě dopili a už nejde sehnat.

To nejlepší víno

 Je víno, které pijete s přáteli ve chvílích pohody.