D.O.Ca Rioja

Rioja D.O.Ca má okolo 60 000 ha vinic, které v současné době tvoří region Denominacion de Origen Calificada Rioja a jsou situovány v autonomních oblastech La Rioja, Baskicko a Navarra. Průměrná roční sklizeň je 2 600 tis. hl, z toho 75% červených vín a 25% bílých a růžových. Rioja je charakteristická tím, že se odlišuje od ostatních vinařských oblastí označením, které vyjadřuje uznání za dosažený výsledek pečlivého procesu výběru hroznů v jednotlivých dílčích zónách, čímž vznikají různé typy vín. Rozdílnost půdy a podnebí vede proto k rozdělení oblasti do tří podoblastí.

Rioja Alta s atlantickým podnebím a vína jsou charakteristická svojí střední intenzitou, jsou plná, mají vysokou kyselost, jsou vhodná pro zrání v sudu.

Rioja Alavesa s atlantickým i kontinentálním podnebím, vína jsou především červená, střední síly, a výrazné kyselosti a jsou vhodná pro okamžitou spotřebu (jde vesměs o mladá vína podstupující speciální maceraci), ale také pro zrání v sudech.

Rioja Baja s kontinentálním podnebím, červená a růžová vína jsou s vyšším extraktem a alkoholem.

Přírodní region Riojy, ačkoliv zahrnuje malou plochu, má různé druhy půd a rozdílné klimatické podmínky, což napomáhá vytvářet rozdílný charakter vín, umožňuje jejich ”scelování” a vytváří jejich zvláštní přirozenost a ojedinělost. Krajina v Rioja se svažuje od západu k východu a podnebí se stává svěžejší a teplejší, díky středozemnímu vlivu. Terén je nejprve terasovitý a svažitý s malými parcelami, v okolí řek jsou naplaveniny a velké parcely. Rozdílnost typů půd neznamená rozdíl v kvalitě vyrobených vín. Vína jsou vyráběna z pečlivě vybraných hroznů z různých podoblastí.

O vytvoření ”Consejo Regulador” bylo rozhodnuto v roce 1926. Posláním tohoto rozhodnutí bylo vyměřit hranice určených regionů pro označení ”originál”, ISSUE, vydání pečetě jakosti a doporučení množství hroznů pro výrobu tak, aby výrobek – víno, mohlo mít označení Rioja. Funkce Consejo Regulador byla oficiálně ustanovena až v roce 1953. Od roku 1970 dává tento úřad záruku za původ a kvalitu a je odpovědný za dohled D.O. a stanoví používání odrůd a jejich rozsah. Ministerské nařízení z roku 1991 stanovilo kategorii Calificada = vhodný, kvalitní, jakostní, pro Rioja, jako první a dnes již ne jedinou vinařskou oblast ve Španělsku.

Sklizeň hroznů probíhá ve Španělsku pozdě, většinou až na počátku měsíce října. První oblast, kde se sklízí je Rioja Baja a sklizeň trvá 30-40 dní. Hrozny se oddělují od rostliny pomocí malých nožíků ”corquetes” a dávají se do košů s obsahem 15-20 kg a do dřevěných kádí 80-100 kg, ty jsou vysypány do přívěsných vozů (valníků) a odvezou se do bodega ke zpracování.

Vína zrají ve 225 l sudu (bariques), jsou pravidelně kontrolována, ochutnávána a pak se po stanovené době stáčejí do lahví. Klíčovým faktorem v charakteristice vín v Rioja je umění práce se dřevem. Je zde více než 650 000 dubových sudů, amerických i francouzských, které se používají ke zrání vína a je možno říci, že polovina vín oblasti zraje právě v těchto sudech.

Kategorie vín vyráběných v oblasti Rioja jsou:

Klasické červené víno (tinto), má jasnou barvu, je svěží s pronikavým aroma, na patře lehké, má střední obsah alkoholu a převažuje odrůda Tempranillo a Graciano (Rioja Alta), Mazuelo a Garnacha (Rioja Baja). Nejslavnější výrobci dělají cuvée ze dvou i více odrůd.

Růžové víno (rosé, rosado) je velmi lehké, na patře svěží se silnou fregnancí, má jasně růžovou barvu a střední obsah alkoholu, převažuje odrůda Garnacha.

Klasické bílé víno (blanco) má zeleno žlutou barvu, světlou až bledou, pěkné aroma ovoce a bylin, nemá vysoký obsah alkoholu, převažuje odrůda Viura (Macabeo). Bílá vína zralá v dubovém sudu mají žlutou, lehce zlatovou barvu, aroma je kombinací ovoce a dřeva, chuť je příjemná a harmonická.

Mladá vína (joven) jsou ta, která se uvádějí na trh prvním nebo druhým rokem a uchovávají si svůj počáteční charakter, svěžest a ovocné aroma. Mají největší tradici v Rioja Alavesa, vyrábějí se vesměs metodou ”maceracion carbónica”, jsou aromatická, typická je třešňová intenzivní barva, ve vůni a chuti je zralé ovoce a slunce, jsou zářivá. Jsou to vína, která by se měla konzumovat během jednoho roku. Mladá červená vína z ostatních podoblastí mají světlejší barvu a jsou svěží, ovocná a dobře se pijí.

Crianza jsou červená vína, která zrála jeden rok v sudu a několik měsíců v lahvi, bílá vína musí zrát šest měsíců v dubovém sudu.

Reserva jsou vybraná vína z nejlepších ročníků, která díky svému excelentnímu potenciálu zrála tři roky, z toho minimálně 12 měsíců v dubovém sudu u červených vín, bílá vína musí zrát dva roky, z toho šest měsíců v dubovém sudu.

Gran Reserva jsou vybraná vína z výjimečných ročníků, která zrají v případě červených vín dva roky v dubovém sudu a tři roky v lahvi, bílá vína zrají celkem čtyři roky a minimálně šest měsíců v sudu.

Vína vysoké kvality z vybraných hroznů, z nejlepších ročníků, která zrají v dubových sudech mají intenzivnější barvu, tóny charakteristické pro odrůdy s aroma vanilky, tabáku, stará vína mohou mít aroma kůže, lanýžů, trávy, jsou hladká, zakulacená a velmi harmonická.

uživatelský obsah - vždy jako poslední článek

slider slider slider

To nejlepší víno

Je takové víno, které Vám chutná a ne takové, které někdo vychvaluje.

To nejlepší víno

Je víno, které jste právě dopili a už nejde sehnat.

To nejlepší víno

 Je víno, které pijete s přáteli ve chvílích pohody.