FAQ aneb Nejčastěji kladené otázky

Moje rada: méně čtěte, více pijte. Nikomu nevěřte, pouze svým chuťovým pohárkům. Většina toho, co je publikováno, jsou PR bláboly. Neberte to moc vědecky, nechte být regiony, sprašové a křídové půdy. Více pijte a srovnávejte.

Jak je to s Vivinem? Dá se těm hodnocením věřit?

To je těžké. Každé hodnocení vína je závislé na subjektivním pohledu hodnotitele. Někdy je hodnotitel jeden, jindy je to vícečlenná komise. U Vivina hodnotí víno světové společenství milovníků vína a čím více hodnocení u jednotlivých vín, tím je (by mělo být) objektivnější. Na druhou stranu u vína Romanee-Conti za 350.000,- Kč je 10.000 hodnocení... Takže závěrem: Vivino je dobrá nápověda, ale věřte jen svým chuťovým pohárkům!

Prodáváte otvíráky s jehlou na principu přetlaku? 

Prodáváme. Jsou dva principy. Na bombičku CO2, nebo "hustilka". Obojí zvedne tlak uvnitř láhve a postupně vytlačuje korkový uzávěr ven. Je to vynikající systém, zvláště pro starší vína s již degradovaným korkovým uzávěrem. ALE! Pokud jehlu aplikujete na láhev, která je někde ťuklá, riskujete to, co se stalo mně. Ťuknutí jsem si nevšiml a tlakoval jsem a tlakoval, až láhev bouchla a vymalovala mi kuchyň na červeno. Od té doby jsem již nenašel odvahu jehlový otvírák znovu vyzkoušet...

Jaká jsou Svatomartinská vína z hlediska kvality? 

Chce-li vinař prodávat Svatomartinská vína, musí mu je hodnotící komise zatřídit. Rok od roku se laťka zvedá a tím i kvalita Svatomartinských vín. Já se na Svatomartinská vína každý rok těším. Někteří vinaři Svatomartinská vína stáčí do láhví a etikety přidávají teprve dle poptávky. Poptávka opadne a tytéž láhve jsou opatřeny etiketou, kde je vyznačena odrůda a přívlastek (typicky pozdní sběr) - tedy normální etiketou. Takže, některá vína jsou skvělá a no, některá jsou horší...

Vína vystavená ve vinotéce nejsou skladovaná v ideálních podmínkách. Projevuje se to na kvalitě vína?

Obrátkovost vín ve vinotéce je poměrně značná a tak nestačí "zestárnout". I tak se vína namátkově testují. A ano, občas se stane, že především bílá vína odejdou a tak se vyřazují.

Co se změnilo přechodem z KEG sudů na BIB (Bag In Box)?

Nejprve objasnění legislativy. Z KEGů můžou i nadále prodávat výrobci, nebo dovozci vína. Nebo ti, kteří se za výrobce, nebo dovozce prohlásí (Cože??? Je s tím spojeno spousta papírování a vyšší pokuty). Nebo ti, kteří se prohlásí za stáčírnu (víno se stáčí mimo pohled zákazníka, stáčírna má dané parametry, stočené víno se označí etiketou se zákonnými údaji a pak se vystaví k prodeji a ne jak se někteří domnívají, že mohou stáčet víno "za rohem" teprve když zákazník přijde. Opatření bylo přijímáno pro zlepšení kvality vína, ale jediným viditelným důsledkem jsou tisíce tun odpadu z BIB...

Jak je možné, že lze ve víně cítit ty různé vůně, o kterých se všude píše? Může vnímat tu vůni každý, nebo je třeba mít na to talentovaný nos:)?

Každá odrůda má svou vůni a chuť ještě když je hroznovým vínem. Dále vůni a chuť ovlivňují kvasinky, které jsou při výrobě do vína přidávány. Vůně, které jsou pak popisovány, vždy nějakou vůni jako by připomínají. Někdy více, někdy méně. Stane se, že dvěma znalcům to připomene každému něco jiného (např. lesní plody x višně).
A ano, chce to trénovaný nos a mít v pořádku čich. Jak se říká, tréning dělá šampiona!

Když nahnu skleničku a podívám se na barvu vína, jak poznám zhruba stáří vína?

Bílé víno stářím tmavne, červené světlá. Ale není to tak jednoduché. Musíte znát typickou barvu té které odrůdy, která se ke všemu může pěstovat ve značném rozsahu nadmořských výšek (např. tempranillo) a má tak různé složení (a tloušťku) slupky (tanin, barvivo). A co pak teprve cuvée??

Rád bych znal váš osobní názor na australská vína?

Z Austrálie je v ČR poměrně malý výběr. Jsou tu buď levné, nebo až  dražší vína - schází početněji zastoupený střed. Jinak i tak zprofanovaná levná značka, jako "klokan" je v Bag in Boxu slušné párty víno. Austrálie produkuje špíčková dražší vína.

Večer jsem si otevřel od Errazuriz, Merlot, reserva, 2012, co jsem si u vás koupil a je naprosto úžasné, přesně podle mé chuti, krásná plná barva a hladká chuť - máte těch ročniků 2012 ještě dost:)?

Jižní Amerika má tu výhodu, že na úbočí And je přes 300 slunečných dnů v roce a jednotlivé ročníky vín (na rozdíl od Evropy) jsou jeden jako druhý a produkce velká, takže se nemusíte bát :)

Pokud si koupím červené víno a uložím ho do sklepa při správné teplotě, zraje to víno v láhvi dál?

Ano, víno na rozdíl od destilátů skladováním dále mění své senzorické vlastnosti.

Četl jsem, že ročník 2012 z oblasti Rhony ve Francii je i velmi dobrý jako investice?

Vína vhodná pro archivaci jsou převážně červená vína (výjimku tvoří sladká bílá) s vyšším obsahem taninu (tříslovin), která by Vám v dnešním stavu příliš nechutnala. Vína nejsou levná. Je zapotřebí koupit několik desítek kusů od šarže a v průběhu archivace průběžně ochutnávat, zda víno jde "nahoru", je "na vrcholu", nebo už se "láme". Obecně archivaci nedoporučuji. Aby měla smysl, je potřeba tomu věnovat hodně času, znalostí a ještě více peněz. 99% běžně prodejných vín je určeno k okamžité, či odložené (krátké skladování) spotřebě. Krátkodobé skladování jim neublíží, ale ani nijak extra nepomůže.

Co si myslíte o aerátoru?

Principem aerátoru je rychlé provzdušnění a tím urychlení procesu dekantace. Jinak působí na červené, na bílé, na fortifikované víno, nebo na destiláty. Z destilátů mám vyzkoušené rumy, které se stanou výrazně drsnějšími, což je myslím kontraproduktivní. Na červené to působí většinou dobře, u bílého a u fortifikovaných vín jsem zažil, že to víno "rozbilo". Aerátor má u milovníka vína bezpochyby své místo, ale vždy bych ponejprv na malém vzorku vyzkoušel, jak se to které konkrétní víno po prohnání aerátorem změní.

Jaká jsou nealkoholická vína?

Zde se hodí příměr k nealkoholickým pivům. Ještě jsem žádné skutečně dobré nepil... Ale je bezpochyby lepší zapít oběd bezalkoholovým vínem, než sladkou limonádou.

Co si myslíte o vínech s medailemi? Jsou to skutečně ta nejlepší vína?

Nelehká odpověď. Jsou vinaři, kteří obesílají všechny možné výstavy (je jich v tuzemsku opravdu velmi mnoho a každá z nich má ještě hodně kategorií) a jsou vinaři, kteří si na medaile nehrajou. Soutěže mívají různou úroveň a protože jsme v ČR, tak i různou míru objektivnosti hodnotících. Jsou ale samozřejmě zahraniční výstavy, které mají dobrý zvuk a kde ta medaile určitou kvalitu znamená. Takže i víno doslova poseté medailemi může být průměrné a víno bez medaile skvělé...

uživatelský obsah - vždy jako poslední článek

slider slider slider

To nejlepší víno

Je takové víno, které Vám chutná a ne takové, které někdo vychvaluje.

To nejlepší víno

Je víno, které jste právě dopili a už nejde sehnat.

To nejlepší víno

 Je víno, které pijete s přáteli ve chvílích pohody.