Maďarsko - tokaj aszu 6 puttonyos!
 Celkem cca 80 tisíc ha vinic, roční produkce cca 2,9 mil. hl 
Hlavní oblasti    
 
Aszár Neszmély
 Badacsony
 Balatonboglár
 Balatonfelvidék
 Balatonfüred-Csopak
 Balatonmelléke
 Bükkalja
 Csongrád
 Eger
 Etyék
 Kunság
 Mátraalja
 Mecsekalja
 Mór
 Pannonhalma Sorkoróalja
 Szekszárd
 Somló
 Tokaj
 Tolna
 Villány Siklos 
Typické maďarské odrůdy - Aranysárfehér, Ezerjó, Furmint, Harslevelu, Juhfark, Kadarka, Kékoportó, Kekfrankos, Kéknyelü, Kiralyleányka, Kövidinka, Olaszrizling, Szürkebarát.
Tokaj Aszu – asi nejznámější pojem maďarského vinařství. Vína jsou připravovaná z hroznů vinné révy, které jsou napadené ušlechtilou plísní Botrytis cinerea. Tato ušlechtilá plíseň obalí hrozny, zbavuje je vody a dodává vínu specifickou chuť. Značení na etiketě (3 – 6 puten) odpovídá počtu přidaných puten (jedna putna = cca 25 kg) botrytických hroznů, do sudu o obsahu 140 l. Výroba je známá od roku 1606.