D.O. Yecla
Tvrdá práce na kamenitých a vápencových vinohradech mezi Alicante a Jumillou je charakteristická pro oblast, ležící na severu Murcie a je všeobecně málo známá. Avšak díky jednomu výrobci vína a ještě spíše dovednosti jeho sklepmistra začíná být zajímavá pro milovníky a znalce vína. V posledních letech zde vznikají vína s vlastní identitou a jsou vyráběna vína klasická, mladá, ale i starší a zrající v barikových sudech.
Podnebím kontinentálního typu s teplými léty a studenými zimami, se srážkami 320mm ročně a hnědozemní a vápenité půdy s dobrou propustností dávají dobré podmínky pro vinohrady situované většinou v nadmořské výšce 700m.
Z odrůd pro bílá vína se pěstují zejména Merseguera, dále Macabeo a Airén. Pro červená vína je tu především odrůda Monastrell, které se zde nejlépe daří, ale s pomocí dobrého zavlažování se uplatňují i Tempranillo a Garnacha. Největší firmy experimentují s odrůdami Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah. Oblast má 4500 ha vinic. Je zde jediná vinařská obec Yecla.
Bílá vína se prezentují nažloutlou barvou, ovocností, intenzitou, jsou aromatická a v chuti je příjemná kyselinka. Excelentní výsledky jsou dosahovány mícháním bílých odrůd Merseguera, Macabeo a Airén.
Růžová vína nejsou pro tuto oblast typická, ale pokud se vyrábějí, jsou to suchá vína typu clarete s čistou vůní a chutí po višních, a nejlepší z nich nabízejí výjimečnou ovocnost a svěžest. Jsou to moderní, velmi příjemná vína.
Červená vína jsou typická svojí plností, mají v případě ”double pasta” až inkoustově červenou tmavou barvu. U klasických vín vyráběných z odrůdy Monastrell fialově červenou nebo třešňově granátovou barvu, aroma zralého ovoce a masitá, jemná, plná chuť vytváří jejich kulatost a harmonický dojem. Prodávají se většinou mladá, ale i zde stoupá výroba zralých vín.